Bali, az Istenek szigete! Hogy miért? Itt található a legtöbb templom és a 3 vallás egy helyen.

Nagyon sok helyen jártam már a világban, de mikor Balira először megérkeztem, éreztem, hogy még dolgom lesz vele és biztosan vissza fogok térni. Ez 2005-ben volt, azóta 6x jártam már Balin.

Mikor leszállsz a repülőről, megcsapja az orrodat a párás meleg és a szegfűszeges cigaretta illata. Flip-flop papucsos sofőrök, mosolygós fickók alig várják, hogy segítsenek neked eljutni a szállodáig. Dudálás, dugó, nincsenek sávok és kresz…de senki sem rohan, senki sem ideges, nem akarnak letolni az útról, mindenki elfogadja, hogy több a jármű, mint amit az úthálózat elbír, a max. sebesség amivel lehet haladni, 50 km/h a főúton is. Ha ezt tudod, akkor felveszed a ritmust és mosolyogva nézed az utca szélén játszó mezítlábas gyerekeket, az egy motoron utazó családot vagy éppen az esküvői szertartásra igyekvő falun népét.

Számomra lenyűgöző az a nyugalom és szeretet ami a levegőben árad. Mindenki bájos, kedves, mosolygós. Még ha éppen rosszul számolnak is a kisboltban, mosolyogva meghajolnak és visszaadják a pénzt. Balin nem ismerik hangos szót, a veszekedést, az ingerült turistától teljesen elképednek.

És amikor belépsz a szálloda lobbyjába, megszólal a zene, fiatal lányok táncolnak és miközben megkapod a frissítő kendődet és a koktélt, igazán elvarázsol a csodálatos zöld növényzet a nyitott épületek között.

Balira nem elsősorban a hófehér homokos tengerpart miatt kell utazni, hanem a kultúra, természeti látványosságok, templomok, spirituális helyek, gyógyítók, vulkán és számos program közül lehet válogatni. A tengerpartja néhány partszakaszon nagyon szép de az árapály-dagály napi változása miatt ne Maldív-szigeteki tengerpartban gondolkodjunk, mert csalódás lesz.

A szállodák kertje viszont lélegzetelállító. Még a kisebb 2-3* szállodák kertje is annyira rendezett és gyönyörű zöld, mint a képeslapokon. Nem kell filter a fotókra, a színek fantasztikusak.

A Balinéz vendégszeretet, a kedves, mosolygós Balinéz emberek jelenléte teljesen megváltoztatja az utazó lelki világát. Látva azt, hogy őket nem a javak felhalmozása motiválja, nem az, hogy új házat, új autót vegyenek, hanem az, hogy éljenek. Egyszerűen, de boldogan.

Húgom rajtam keresztül kijutott Balira, most már több mint 7 éve él kint. Az idén volt az esküvője, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nekünk Balira kiutazni egyszerűbb. Ismerjük a szigetet, többször jártunk már kint a férjemmel ketten is és a gyerekekkel közösen. Mindenki számára tökéletes helyszín, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Ubud a sziget középső részén található, rizsteraszok és dzsungel szegélyezi a spirituális művészvárost. Itt találhatók a jógaközpontok, rengetek spa és jobbnál jobb éttermek és üzlete. A híres majomerdőbe egyénileg is tehettünk egy sétát.

  • Ha szórakozni vágysz, itt minden este élő zenés szórakozóhelyek várnak.
  • Ha vásárolni szeretsz, készülj, hogy a piacon órákat fogsz eltölteni.
  • Ha szereted a kalandokat, raftingolni is itt tudsz. érdemes kipróbálni.
  • Ha arra vágysz, hogy leküzd a félelmedet, itt egy hatalmas hintán repülhetsz az Unesco világörökség részét képező Tegallalang rizsteraszok fölé.

Itt mindenki megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. Ubudba akár 3* szállodába is eltöltheted azt a pár napot, nem fogsz csalódni. Ha bent van a szállodát a központban, akkor tuti jól fogod magad érezni itt. Minden szállodának van medencéje.

Balit több csoki és szappan manufaktúra található, érdemes megkóstolni és ajándékba is vinni haza.

Ubud környéke tele van kézművesekkel, a fafaragóknál megnézhettünk azt hogyan készítik a csodálatos szobrokat.

Biztos hallottál a világ legdrágább kávéjáról a cibet macska vagy Kuwak kávéról. A 1kg akár 3000USd is lehet. Itt megkóstoltuk és összehasonlítottuk a bali kávéval. Az íze, zamata semmihez nem fogható.

A cibet macska kávé úgy készül, hogy az állat megeszik az egyik cserje édes bogyóit, majd átmegy a szervezetén és végül az ürülékben távozik. Olyan folyamatokon megy keresztül, hogy a végtermék a pörkölés után egy zamatos, határozott ízvilágú kávé lesz.

A Batur vulkán meglátogatása is a programjaink között szerepel. Az 1717 m magas ma is aktív vulkán utolsó kitörése 1963-ban volt, a kaldéra pereméről csodálhatjuk a természet pusztító és egyben csodálatos erejét.

A tengerpartok közül nekem Nusa Dua tetszik a legjobban. Ahogy a város kapuján áthaladunk, egy hatalmas kertszerű részhez érünk, ahonnan nyílnak a szebbnél szebb luxusszállodák. Itt tényleg mindenki megtalálja a számára legszimpatikusabb hotelt.

Kuta nyüzsgő nagyváros, Sanur kis halászfalu. Bali egy olyan hely, ami mindenkiben nyomot hagy. Innen biztosan úgy tér haza az ember, mintha kicserélték volna.

Segítek megszervezni.

#balionline.hu